Opširnije
Tweet
English | Bokmål | Nynorsk | Dansk | Svenska | Nederlands | Deutsch | Español | Slovenščina | Hrvatski

 

Korisnički priručnik za Foodle

Ovo je kratki korisnički priručnik koji sadrži upute za uporabu Foodlea te pokazuje kako izraditi nove upite u Foodleu, bilo za planiranje sastanaka ili postavljanje anketa. Priručnik uključuje više slika i primjera.

Sadržaj

Izrada novog upita za planiranje sastanaka
Izrada nove ankete
Distribuiranje upita
Odgovaranje na upite

Foodle je jednostavna internetska usluga koja vam omogućava prikupljanje jednostavnih podataka od vaših kolega ili prijatelja. Postoje dvije vrste upita:

• Planiranje sastanaka
• Općenite ankete

Izrada novog upita za planiranje sastanaka

Ako planirate sastanak s više sudionika i želite pronaći vremenski termin koji odgovara najvećem mogućem broju sudionika možete se koristiti Foodleom za izradu upita za planiranje sastanaka. Otvorite prvu stranicu Foodlea i upišite naziv i opis sastanka:


Slika 1. Izrada novog upita

Nakon toga trebate izabrati jedan ili više datuma za sastanak:


Slika 2. Izaberi datume

 

Prema potrebi, za svaki dan možete odrediti više vremenskih intervala. Polja za unos su tekstualna tako da možete upisati što god želite. Slijede dva primjera:


Slika 3. Termini

Kad završite, kliknite mišem na dugme „Izradi novi Foodle“ i time ste napravili svoj Foodle.

Izrada nove ankete

Ako se vaš upit ne odnosi na datume već na neko općenito pitanje možete izraditi anketu. Kao i kod planiranja sastanaka, trebate upisati naziv i opis ankete. Zatim slijedi odjeljak s izborima. Naveden je primjer:


Slika 4. Primjer ankete

Prvi redak je redak zaglavlja. Ako u podopcije ne upišete niti jednu drugu vrijednost osim zaglavlja, dobit ćete da/ne upitnik - na primjer želite li se pridružiti ili ne. Ako unesete ostale vrijednosti u retku, te će vrijednosti biti ponuđene na izbor pod zaglavljem (koje bi trebalo biti opisno) . Ovo je puno lakše objasniti na primjeru koji pokazuje kako će izgledati Foodle za gornje unose:


Slika 5. Redci

Distribuiranje upita

Kad izrađujete novi upit, za njega ćete dobit jedinstveni URL. Ta stranica izgleda ovako:


Slika 6. Dovršen upit

Pošaljite ovaj link e-poštom svim sudionicima čije odgovore na upit želite dobiti. Link je otvoren da bi bilo tko ako se autenticira mogao odgovoriti na upit. Ipak, sam je URL nemoguće pogoditi. To znači da, ako želite da vaš upit bude tajan te da samo ograničen broj sudionika vidi rezultate i može odgovarati, link trebate dijeliti samo s tim ljudima. Također, ovaj URL trebate snimiti za sebe, kako biste se kasnije mogli vratiti i provjeriti odgovore na upit.

Odgovaranje na upit u Foodleu

Kad netko izradi Foodle na koji želite odgovoriti jednostavno kopirajte link ili kliknite mišem na njega i nakon toga bit ćete automatski ulogirani putem Single Sign-On-a ili ćete se trebati ulogirati. Nakon što ste se uspješno autenticirali vidjet ćete ime i opis upita te tablicu odgovora u kojoj u prvi red unosite svoje odgovore. Ispod svojih odgovora vidite odgovore svih ostalih sudionika dok je u zadnjem redu brojač koji broji koliko je odgovora odabrano u pojedinom stupcu. Najveći broj posebno je istaknut.


Slika 7. Odgovori